Mészáros Udvar-Ház kft.

Referenciák: Közalkalmazottak háza

Vissza
 

A Budapest XI. kerület Bornemissza u. 37. szám alatt található (Közalkalmazottak Háza) panel épület, az 1990-es évek előtt munkásszállóként üzemelt. ÚJBUDA tulajdonába kerülésétől a Buda-Hold Kft, az Önkormányzat 100%-os ingatlanfejlesztő cége kezeli és az önkormányzati feladtok ellátására használja. Itt kapnak kedvezményes lakhatási lehetőségeket azok a rászoruló közalkalmazottak, akik nem rendelkeznek budapesti lakhellyel.

Buda-Hold Kft vezetése felismerve a pályázati rendszerben rejlő lehetőségeket, először 2009. augusztusában a KEOP-2009-5.3.0/A pályázati kiírás, majd 2010. januárjában a KMOP-2009-3.3.3 pályázati kiírás szerint nyújtott be sikeres pályázatokat.

A KEOP-5.3.0/A pályázati konstrukcióban az épület nyílászáróinak cseréjét, az épület külső hőszigetelését és tetőszigetelését, valamint a fűtési rendszer szabályozhatóságát támogatta az irányító hatóság 24.365.000,- Ft-tal. A KMOP-3.3.3 pályázati konstrukció keretében, a Napenergia hasznosítást hő- és villamos energiatermelés érdekében, kapott 17.653.000,- Ft támogatást.

A két pályázati támogatás alapján a megvalósítása 2010 szeptemberében kezdődött meg. A végleges műszaki átadásra 2011. január 17.-én került sor.

A következők valósultak meg:

  • 10 cm vastag külső épületszigetelés
  • Új homlokzati vakolat
  • 10 cm tetőszigetelés
  • Új víz elleni szigetelés
  • Új, korszerű homlokzati nyílászárók
  • Termosztatikus radiátroszelepek
  • 25db vákuumcsöves napkollektor (HMV célra is)
  • 83db napelemből álló, 20 kW névleges teljesítmény, hálózatra kapcsolt naperőmű.

A napkollektoros rendszer: 

A legkorszerűbb vákuumcsöves technológiával rendelkező, Magyarországon gyártott SK-8 CPC panelokból, (összesen 25 db) épül fel. A napkollektorokban keringő, a napsütés hatására felmelegedő glykol, a pincében elhelyezett 3 db egyenként 1 m3-es tárolóban lévő hőcserélőkön keresztül adja át a hőt, amelyet 90 0C hőmérsékleten tárolunk. Ezt követően egy hőfokszabályozós szelepen keresztül engedjük a HMV hőcserélőre. A rendszer elemeinek működését a Steca 07042 szabályzó irányítja.

A napelemes rendszer:

83 db Magyarországon előállított KORAX 240 Wp monokristályos panelból és 4 db SMA 5000TL inverterből épül fel. A napelemes rendszer közvetlenül, tetszőleges célra felhasználható elektromos áramot állít elő, amelyet az Inverterek szinkronizálnak az adott hálózatra. Maga a rendszer kiépítése értéknövelő beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül (45-50 év) biztosítják a zavartalan működést. 

Az ELMŰ-Hálózati Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében, a naperőmű hálózatra visszatáplálós rendszerben működik. Amikor az épületek energiafogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az ELMŰ hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

Az adatrögzítő rendszer:

A napelemes rendszer termelési adatait az SMA Webbox küldi a SunnyPortal-ra. Ezek az adatok itt tekinthetők meg.

A napkllektoros rendszerben több mérési pontot állítottunk fel, melyet a hőközpontban elhelyezett számítógép gyűjt be az egyes szenzorokról. A mérési adatokat lokálisan tárolt adatbázisban illetve webes felületen is tárolja. Mérjük a besugárzás mértékét és a termelt energiamennyiséget is. 

 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 1.

 
 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 2.

 
 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 3.

 
 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 4.

 
 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 5.

 
 
Referenciák: Közalkalmazottak háza - 6.

 
Megosztás a LinkedIn-en