Mészáros Udvar-Ház kft.

Referenciák: Nyírtávhő

Vissza
 

A Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. 2013 januárban pályázatott nyújtott be a KEOP – 4.10.0/A pályázati kiírásra szerint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a beadott pályázatot elfogadta, 8.432.500 Ft összegű, 50 % intenzitású támogatásban részesítette a „Napelemes rendszer NYÍRTÁVHŐ központi telephelyén” nevű projektet. A kiírásban megfogalmazott műszaki, pénzügyi és garanciális elvárások alapján, a legkedvezőbb ajánlatot, a Mészáros Udvar-Ház Kft. adta.

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer felépítése:

  • összesen 82 darab 245 Wp csúcsteljesítményű polikristályos napelemes panel,
  • 2 darab SMA Tripower 10000TL inverter, valamint
  • 1 darab webbox került telepítésre.

A webbox által a SunnyPortal-ra továbbított mérési adatok itt tekinthetők meg.

A napelemes rendszer elektromos áramot állít elő. A rendszer kiépítése értéktartó beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül biztosítják a működést. A naperőművek hálózatra visszatáplálós rendszerben működnek. Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Ha az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, ekkor a fel nem használt energiát az E-ON hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét. A napelemes rendszerek megtérülése, figyelembe véve a pályázati támogatást, számításaink szerint 6,5-7 év.

A Nyírtávhőnél átadásra került rendszer névleges teljesítménye 20.090 kW. Éves szinten 22.099 KW/h áramot termel és 24,3 tonna széndioxid kibocsájtástól mentesíti környezetünket. A rendszer jelenleg az adott épület energiaigényének 15 százalékát fedezi éves szinten. Az elektromos áram termelő képességén túl jelentősen enyhíti az irodák, tetőszerkezeten keresztüli felmelegedését, ezzel csökkentve a klímatizálási igényt és növelve a megtakarítást.

A napelemes panelekre gyártói garancia vonatkozik. A Mészáros Udvar-Ház Kft. a KEOP pályázatra való tekintettel a helyszínen megépített rendszerre 5 év teljes körű garanciát vállalt, melynek feltétele a szükséges karbantartási feladatok rendszeres elvégzése.

 
Referenciák: Nyírtávhő - 1.

 
 
Referenciák: Nyírtávhő - 2.

 
 
Referenciák: Nyírtávhő - 3.

 
Megosztás a LinkedIn-en