Mészáros Udvar-Ház kft.

Referenciák: Szent Gellért Gimnázium

Vissza
 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Napelemes megújuló energiatermelő rendszerrel

2014. augusztus 25.-én üzembe lépett a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium napelemes rendszere, aminek köszönhetően az intézmény működéséhez szükséges elektromos energia több mint kétharmadát a gimnázium maga állítja elő. A napelemes rendszerben működő webes adatgyűjtő eszköz által mért adatokat itt tekintheti meg.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Budapest I. kerületében működik, fenntartója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, alapítója a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébánia. Az általános iskola a Gellérthegy utca 7. szám alatt található, a gimnázium épülete a Krisztina tér 4. alatt. A gimnáziumban négy évfolyamon két-két osztályban folyik a tanítás.

A napelemes rendszer a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében benyújtott pályázat alapján valósult meg, költsége 15.177.770 Ft volt, ennek 85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam által finanszírozott rész, míg a fennmaradó 15% az EU Önerő Alapból valósult meg.

A beruházás keretében 64 db S-Energy SM-250PC8 napelemet telepítettek, 16 kW összteljesítménnyel. A napelemek által előállított egyenáramot egy SMA 17000TL inverter alakítja váltakozó árammá és táplálja az épület saját hálózatára. A napelemeket a gimnázium Budapest I. kerület, Krisztina tér 4. alatti épületének udvari, tetőfelületén helyezték el. Az inverter a padlástérben lett telepítve.

A napelemes rendszer éves termelése 17 ezer kWh körül várható, évente egymillió forintot takarít meg. A projekt révén évi 16 tonnával csökken hazánk üvegházhatású gázkibocsátása.

Az ELMŰ-Hálózati Kft. által kibocsájtott hálózatra csatlakozási határozat értelmében a naperőmű hálózatra visszatáplálós rendszerben működik.

Ha az épület fogyasztása nagyobb, mint a napelemek által termel energia, akkor azonnal elfogyasztásra kerül a megtermelt villamos energia, így csökkentve a pillanatnyi fogyasztást. Amikor az épületek energia fogyasztása kisseb, mint a megtermelt energia, akkor a fel nem használt energiát az áramszolgáltató hálózatára bocsájtja a rendszer, ezzel a mennyiséggel csökkentve az adott hónapban elfogyasztott elektromos áram mennyiségét.

Maga a rendszer kiépítése értéknövelő beruházás, a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, hosszú évtizedeken keresztül (45-50 év) biztosítják a zavartalan működést.

Beruházó: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1016 Budapest, Gellérthegy u. 7.

Nyári Zsigmond igazgató

Kivitelező:  MÉSZÁROS Udvar-Ház Kft. 1116 Budapest, Hunyadi Mátyás út 48.
Mészáros György ügyvezető igazgató,  tel: +36 30/9640-352

 
Referenciák: Szent Gellért Gimnázium - 1.

 
 
Referenciák: Szent Gellért Gimnázium - 2.

 
 
Referenciák: Szent Gellért Gimnázium - 3.

 
Megosztás a LinkedIn-en