Mészáros Udvar-Ház kft.

Referenciák: Társasház, Budafoki út

Vissza
 

2008. évben Újbuda Önkormányzata a kerületben található Társasházi lakóközösségek számára hirdetett pályázatot. A pályázatban a megújuló energiatermelő berendezések telepítése által keletkező, hosszú távú költségcsökkentést kívánták, vissza nem térítendő támogatásokkal támogatni.

Az egyik nyertes pályázó, a Budapest XI. kerület Budafoki út 12. szám alatti, 26-lakásos Társasház.

A Társasház már 2006. évben megkezdte az energia hatékonysági beruházásokat, ebben az évben fűtési rendszerüket leválasztották a távfűtésről és egyéni gázkazánok telepítésével oldották meg a fűtésüket. A gázkazánok névleges teljesítménye 2 x 80 kW. 

A pályázati támogatásból a már jól működő egyéni fűtési rendszerben helyeztünk el egy új, 100 KW teljesítményű faelgázosító kazánt, a hozzá tartozó 2 m³-es puffertároló beépítésével együtt.

A ház melegvíz ellátása eredetileg lakásonként külön-külön történt, ezért a napkollektoros rendszer kiépítését meg kellett előzze a közös központi melegvíz hálózat és a cirkulációs vezeték kiépítése. A lapostető egy részén, ideális déli tájolással 15 KW teljesítményű (10 db 1,5 m² felületű) napkollektort helyeztünk el. A kazánházban, a felmelegített HMV tárolására 1 db 1 m³ tároló kapacitású tartályt telepítettünk. A HMV tartály két hőcserélővel rendelkezik, így a napsütés intenzításától függően képes tárolni a felmelegített vizet, napsütés hiányában pedig biztosítja, hogy a kazánok állítsák elő a szükséges hőenergiát.

Az elvégzett beruházás következtében a fával történő fűtést alapul véve (azonos fűtőérték mellet a fatüzelés költsége 40% a gázárhoz viszonyítva), a Társasház fűtési költségét 30%-al sikerült csökkenteni, azonos hőfelhasználás mellett. Természetesen meg kell oldani a megfelelő tüzelőanyag időbeli beszerzését, tárolását és a fűtést is.

A HMV ellátó rendszer hatékonysága, a központi rendszer kiépítésének köszönhetően, szintén 20%-al nőtt. 

További 15-20%-os költség csökkenést okoz a napkollektorok alkalmazása. 

 
Referenciák: Társasház, Budafoki út - 1.

 
 
Referenciák: Társasház, Budafoki út - 2.

 
 
Referenciák: Társasház, Budafoki út - 3.

 
Megosztás a LinkedIn-en